Pressinformation, Nr 3 September 2006

ALDRIG TIDIGARE PUBLICERAT!

En av världshistoriens värsta förbrytare på ett idylliskt bröllopsfotografi! Under ytan fanns här intriger, otrohet, makt och underkastelse, passioner och äventyr mitt i den högborgerliga slottsmiljön - tragedi och komedi på samma gång. Det handlar om Olga Görings bröllop med bröderna Albert och Hermann närvarande. Finn Afzelius har hittat det gamla fotografiet och har forskat fram den dramatiska bakgrunden. Nu bara i Kulturens Värld!

"TIOTUSENTALS KONSTVERK I OKÄND SAMLING" är rubriken på en annan nyhet i Kulturens Värld. Under 150 år har landets främsta konstnärer till kaffet och konjaken på Konstnärsklubben i Stockholm ritat porträtt och annat på borddukarna och dessa har samlats och arkiverats. Samlingen är så gott som okänd utanför de närmaste kretsarna och torde kunna ge ämnen för åtskilliga doktorsavhandlingar. Se bilderna och läs historien om Sveriges äldsta herrklubb!

FÅR DET LOV ATT VARA LITE ROSTADE SKORPIONER? Eller kanske en wookad spindel eller en näve rökta larver? Den engelska matskribenten Jerry Hopkins menar att det snart är slut med att äta det resurskrävande nötköttet och i stället kommer vi att få vårt proteinbehov tillfredsställt med insekter. Det vi betraktar med avsky är redan nu delikatesser för andra folk. Det kanske verkar skoj och krystat men snart kan det vara allvar.

"AFRIKAS CHAGALL" och "SNAPSENS UTFORSKARE" är andra lockande rubriker för att inte tala om att lära känna brasiliansk barock.

Mera information genom Else Kjöller, redaktionschef eller Göran Hassler chefredaktör.

Telefon 08-640 15 01
redaktionen@kulturens-varld.se


Pressinformation Nr 4, November 2005

Nu firar vi Kulturens Världs 20-årsjubileum med ett fullspäckat nummer. Det var i november 1985 som Bertil Heddelin och Lennart Frantzén gav ut premiärnumret av en tidskrift som fortfarande efter två decennier är vital och i högsta grad levande.

Bengt Lagerkvist är en av de äldsta medarbetarna som är still going strong med sina uppskattade "konstpauser", personligt hållna essäer som den i det aktuella numret om Matisse. Viveka Vogel, som också är en mångårig medarbetare i tidskriften, gör ett inträngande porträtt av konstvetaren som också var en av landets främsta regissörer med rader av folkkära tv-serier: Hemsöborna, Röda rummet, Någonstans i Sverige och många, många andra.

Den nytillverkade barockorgeln i Tyska kyrkan är ett mästerverk i sin art, både till utformning och till sin musikaliska kapacitet. Kerstin Fried berättar i text och Hans Hammarskiöld i utsökta bilder om en av de stora atraktionerna för musikälskare i hela landet.

Musikaliska orgier kan man få uppleva i Spagettioperan på Regina i Stockholm och den som älskar kaffetåren får sitt lystmäte i Marianne Ovesens djupdykning i den älskade dryckens historia. Eva Nordenfelt skriver om en mångsidig mekanikus, Johan Theofron Munktell och Ingmar Simonsson har besökt en liten by i Spanien, Caldetes.

Vill du veta mera om tidskriften eller om det nya numret, vänd dig till Else Kjöller, redaktionschef eller till Chefredaktören Göran Hassler.

Telefon 08-640 15 01
e-post redaktionen@kulturens-varld....
KULTURENS VÄRLD
S:t Paulsgatan 31
118 48 STOCKHOLM

Pressinformation/Nr 2 maj 2005

FRED I VIETNAM I 30 ÅR

Den 30 april är det trettio år sedan kriget slutade. Decennier av våld och förgörelse var slut och ersattes av en kommunistregim som mjukades upp mer och mer. Nu är det svårt att tro att detta glada, mjuka, leende och kontaktsökande folk varit med om alla fasor och traumatiska upplevelser, som ett av historiens grymmaste krig fört med sig, skriver Göran Hassler efter ett besök i detta fantastiska land.

HITLERS BADPARADIS är ett av uttrycken för nazismens storhetsvansinne, en gigantisk betongbyggnad som är fem kilometer lång och sex våningar hög. Nu står den som ett förfallet monument över Führerns högtflygande planer. Fredrik Brändström och Terje Östling har varit där.

UTVANDRAREN KARL-OSKARS FÖREBILD hette Andrew Peterson och han skrev en märklig och omfattande dagbok, som Vilhelm Moberg studerade och tog intryck av. Margareta Bremertz berättar om Andrew och visar på likheterna mellan förebilden och Mobergs verk.

VIN OCH MAT är ämnet för Nils-Erik Ekstrands kåseri kring bl a Sysstembolagets kampanj för att hålla alkoholkonsumtionen i styr: "Operation vin" och andra sätt att hindra skadeverkningarna efter motbokens avskaffande och spritflodens frisläppanade den 1 oktober 1955.

MEDELTIDENS ANSIKTE är rubriken för Lennart Karlssons enastående bilder av medeltida träskulpturer, tryfferade med hans initierade och underfundiga texter.

KG NILSON är en av samtidens mest spännande bildkonstnärer - Viveka Vogel gör ett porträtt och BENGT LAGERKVIST berättar om konstens hemliga tecken.

Vill du veta mera om tidskriften eller om det nya numret, vänd dig till Else Kjöller, redaktionschef eller till chefredaktören Göran Hassler.


Pressinformation/Nr 1 februari 2005

Här kommer det nya numret av Kulturens Värld, fyllt av spännande reportage och porträtt av intressanta personligheter.

"MED EN ENKEL TULIPAN - ELLER MILJARDER" är titeln på Göran Hasslers lyriska reportage från en cykeltur bland holländska fält, översållande av blommande tulpaner och hyacinter. Tre smultronställen fann han under sin resa: den idylliska trädgården från 1590-talet, skapad av tulpanens introduktör i Holland, Carolus Clusius, den överdådigt magnifika parken Keukenhof med raffinerade arrangemang av utsökta blomster och sist men inte minst Hortus Bulborum, där man kan uppleva tulpaner från sex sekel - en märklig genbank med tusentals olika arter.

HC ANDERSEN var inte bara en framstående författare - han var också en märklig personlighet. Else Kjöller tecknar ett porträtt av honom, bl a som den store sagoberättaren som inte tyckte om barn.

KÄPPLINGEMORDEN är ett illdåd, som försvunnit ur historieböckerna: en juninatt 1389 lät Albrekt av Mecklenburg häkta 70 svenska borgare i Stockholm, som sedan låstes in i en gammal lada som därefter antändes. Marianne Ovesen berättar om detta glömda dåd och sätter in det i sitt politiska sammanhang.

Det nya VÄRLDSKULTURMUSEET I GÖTEBORG har invigts och Viveka Vogel vandrar runt bland montrar och salar i detta väldiga glashus, fyllt av fantastiska föremål från fjärran, exotiska länder.

Här finns också ett nära porträtt av RALPH EDENHEIM, legendarisk byggnadsantikvarie och kulturhistoriker som också vandrar mer än andra, bl a ända till Rom med en liten ränsel och nya skor.

Eva Nordenfelt besöker STOCKHOLMS ÆTER- OCH ESSENCEFABRIK, en doftande kryddbod som funnits i samma lokaler sedan 1880-talet - Sveriges äldsta företag i sin bransch.

Vill du veta mera om tidskriften eller det nya numrets innehåll, vänd dit till Göran Hassler, chefredaktör eller Else Kjöller, redaktionschef.


Pressinformation/Nr 4 November 2004

I novembermörkret vill man drömma sig bort till hemlighetsfulla tempel i djungeln, till den häftiga bildvärld som skapats av mexikanska indianer eller på nära håll till Skeppsholmen som blivit kulturholmen. Allt detta får du i nya numret av Kulturens Värld och till på köpet en skopa glögg!

ANGKOR – DJUNGELNS PÄRLA

Angkor Wat är världens största tempelbyggnad, mäktig i sin storlek och imponerande med sina kilometerlånga reliefer med bilder från den kambodianska historien och vardagen. Stridscener med elefanter och välutrustade krigare avlöser interiörer från mer eller mindre exklusiva hem – allt utfört med en häpnadsväckande konstnärlighet. Men detta tempel är inte ensamt – hundratals större och mindre tempel finns inom närområdet, varav ett antal ännu inte räddats ut djungelväxtligheternas strupgrepp. De flesta är utsmyckade på samma sätt med reliefer men här finns också Bayon-templet med sina väldiga stentorn, ursprungligen 52 stycken, alla med jätteansikten uthuggna i fyra väderstreck.

EN DÖENDE MEXIKANSK KULTUR RÄDDAS

Vixarica är en indianstam som bevarat sin förcolumbianska kultur fram till våra dagar men nu är den i utdöende. Några av de sista invigda återger nu den gamla bildvärlden på stora plywoodskivor vilket inte bara blir ett sätt att försörja sig utan också en väg att få det unika bildspråket att överleva.

SKEPPSHOLMEN - KULTURHOLMEN

Mitt i Stockholm ligger Skeppsholmen som på senare år mer och mer blivit ”kulturholmen”, fylld av museerkonstskolor och massor med andra aktiviteter från bygge av en gammal brigg till teater och balettscen i frontlinjen.

KLARINETTMÄSTAREN FRÅN BORLÄNGE

Putte Wickman, den legendariske ynglingen med klarinetten, har fyllt 80 år och porträtteras nu av Viveka Vogel.

Bland allt det andra i det innehållsrika numret märks en artikel om glögg: ”Rusiga tomtar på färggranna flaskor”. Korktempel var souvenirer för 1700-talets Italienturister och vidare handlar det bland annat om Lichtensteinare med blick för konst.

Mer information: Else Kjöller, red-chef och Göran Hassler, chef-red.


Pressinformation

Nr 3 september 2004
Nu är hösten snart här och det känns rätt att kura skymning i läsfåtöljen. Då är det tid att ta fram Kulturens Världs nya späckade nummer fyllt av möten med spännande personer och företeelser.

NELSON MANDELAS ROBBEN ISLAND

Robben Island, fängelseön utanför Kapstaden där Nelson Mandela satt större delen av sina fängelseår, har för alltid skrivit in sig i historien om övergrepp och förnedring, men också som en plats för mänsklig utveckling och för den försoning som kan bli ett mönster också för andra länder som slitits sönder av inbördes strider och förtryck. Hanne Kjöller, känd från DNs ledarsida, har bott en längre tid med ön inom synhåll. Här berättar hon och Else Kjöller om hur livet gestaltade sig för alla de politiska fångar som gjort ön känd över hela världen.

KONST I TOPPEN PÅ BROTTSSTATISTIKEN

Efter vapen och knark kommer konststölder och -bedrägerier. Femtio miljarder beräknas omsättningen till och det handlar om mera än 100 000 föremål som stulits från kyrkor och museer under de senaste två decennierna. Så de dramatiska stölderna från Moderna Museet och Nationalmuseum är inte unika utan tvärtom några få i ett världsomfattande konstskoj i kolossalformat. Göran Hassler ger bakgrunden.

DET GLADA LIVET I POMPEJI

Staden vid foten av Vesuvius var som vilken annan småstad som helst: fylld av ett myllrande liv och glada utsvävningar med vin och kvinnor när katastrofen plötsligt inträffade - staden formligen begravdes i samband med ett vulkanutbrott och allt liv stannade som i en ögonblicksbild. Århundraden senare grävdes staden ut och man kan nu gå runt i en märkligt bevarad stad, där man till och med kan se avgjutningar av människor, vars anletsdrag och veck i kläderna har bevarats.

BOKMÄSSAN 20 ÅR

Bokmässan i Göteborg firar i år tjugoårsjubileum och Viveka Vogel har träffat Bertil Falck, som satte igång hela den väldiga karusell av litterära händelser och evenemang som den nu har blivit efter en jämförelsevis blygsam start. I år blir den som vanligt större än någonsin och besökarantalet slår rekord liksom det digra programmet.

En fadermördare, som också var ett målargeni, är bland de många personligheter du möter i det nya numret liksom en tysk professor som reser och berättar om Sverige för 200 år sedan. Hur det egentligen var i stridens hetta vid slaget vid Dybbøl 1864 berättar en som var med och den store Linné möter man i Bengt Lagerkvists konstpaus. Beata Arnborg tar oss med på en vandring i James Joyces Dublin den där magiska dagen för hundra år sedan och Hans Villius visar en märklig bild, tagen några sekunder innan japanska torpeder träffar de amerikanska krigsfartygen i Pearl Harbor.

Mers information: Else Kjöller, red.chef och Göran Hassler, chef red.


Pressinformation

Nr 2 maj 2004
Nu har våren kommit på allvar och då börjar vi planera för sommarens ljuvligheter och då kommer Kulturens Värld ”utflyktsnummer” påpassligt med tips och uppslag om vad man kan uppleva – i grannskapet eller i fjärran länder.

OPERA I MEDELTIDA INFATTNING

En av de stora upplevelserna i sommar kan bli att fara till operafestivalen i Savonlinna, ett legendariskt evenemang man aldrig glömmer. Världsstjärnor på scenen och den trolska finska sommarnatten vid stranden av en av de tusen sjöarna – kan man få en större mångfald av upplevelser på en gång? Else Kjöller är vår ciceron på plats i östligaste Finland.

TURNÉ TILL KALLBADHUSEN LÄNGS KUSTERNA

Marianne Ovesen har rest runt bland förrförra sekelskiftets kallbadhus med hjälp av en nyutkommen bok. Hon åtföljdes av fotografen Bert Leandersson som skapat en serie utsökta bilder av våra balneologiska byggnadsminnen.

GUDABENÅDAD GALNING

I år fyller Salvador Dalí 100 år och hyllas på födelsedagen med ett reportage från hans hemorter i Katalonien. En annan jubilar som fyller ett sekel är Harry Martinson och vidare uppmärksammas 60-årsdagen av ett av historiens största äventyr, nämligen Dagen D och invasionen i Normandie.

CAMBODIANSK TRAGEDI

Lite mer långväga utflykt har Göran Hassler gjort när han besökte en stad som bokstavligen ligger på sjön, ett permanent provisorium för utländska och inhemska flyktingar som bor på båtar och lever på fiske i en stad på 5 000 invånare i Cambodja – en idyll för turisten men tragedi för den som tvingas bo där.

Lite mera nästgårds ligger barockslottet Salsta, som räddats av en golfklubb.

Många spännande personligheter kan du träffa i det nya numret. Först och främst Kenneth Kvarnström, ny chef för Dansens Hus, ”Den döde dandyn” Hasse Ekman och inte minst Vendela Hebbe, som var landets första kvinnliga journalist och en häftig kvinna på många sätt.

Mer information: Else Kjöller, red-chef och Göran Hassler, chef-red.


Pressinformation

Nr 1 februari 2004

SVÄVANDE SPÅRVAGNAR

Varför gräva ner sig i tunnlar i underjorden när man kan satsa på spårvagnar högt uppe i luften till en bråkdel av kostnaden. I Wuppertal i Tyskland har man haft en sådan lösning i kollektivtrafiken och det har rullat på i hundra år utan nämnvärda olyckor eller problem. Nils-Erik Ekstrand ger tips till alla stadsplanerare, kommunalråd och kollektivresenärer.

RAFFLANDE ÄVENTYR I BANGKOK

Tiotusentals turister rusar som jagade genom Bangkoks nöjen och sevärdheter på väg till salta bad och slöande på stranden. Göran Hassler har flanerat i staden och funnit många smultronställen, bl a en skimrande, rafflande sagovärld på en väldig svit väggar i Grand Palace. Han manar att i lugn och ro lära känna en av de märkligaste städerna i världen.

KÄNDA NAMN

Lars Rudolfsson är en av teatervärldens stöttepelare och detsamma kan man säga att Lars Huldén är i den litterära världen. Båda möter du i det nya numret av Kulturens Värld tillsammans med Doris Lessing och Mirjam Bäckström, en konstnär som är först ut i det nyöppnade Moderna Museet.

STRINDBERGS INTIMA TEATER

Ingvar von Malmborg berättar om Strindbergs Intima Teater och Hans Villius om den tyske krigshjälten Rommels begravning – en praktfull tillställning med dolda undertoner, minst sagt.

Vill du veta mer kan du vända dig till

Chefredaktören Göran Hassler eller redaktionschefen Else Kjöller eller besöka vår hemsida.

KULTURENS VÄRLD
S:t Paulsgatan 31
S-118 48 Stockholm
Tel +46 (0) 8 640 15 01
Fax +46 (0) 8 640 11 10
redaktionen@kulturens-varld....
www.kulturens-varld.se


Pressinformation

Nr 4 november 2003
Kanske är det läge för dig att referera världens skröna om den svenske kompositören Fredrici som var nära vän med Mozart och Beethoven och som upptäcktes under uppseendeväckande former för sextio år sedan. Hela den märkliga historien kan du läsa i det nya numret av Kulturens Värld.

En annan historia men med världshistorisk betydelse är den spännande berättelsen om ”förrädaren” Arminius, som ledde tre legioner, en tiondel av hela romerska hären, in i ett bakhåll där alla romerska soldater överfölls, massakrerades och dödades i slaget vid Teutoburger Wald år 9 e Kr, ett slag som för all framtid hejdade den romerska expansionen i Germanien. Lika spännande är hur en engelsk major och amatörarkeolog fann platsen för det förödande slaget.

Ann Mårtens skildrar den fruktansvärda slavhandeln på Afrikas östkust, där huvudsakligen kvinnor var den åtråvärda handelsvaran med arabvärlden.

Det svenska perspektivet finns naturligtvis också. Marianne Ovesen skriver om ”Miljoner för en sjöbod” och den alltför tidigt bortgångne Björne Selder porträtteras av Ingmar Simonsson. Hur man framställer handgjort papper redovisas av Eva Nordenfelt och Magnus Engberg håller en betraktelse över Viktor Rydberg och hans mamma.

Bengt Lagerkvist har fått en märkligt brev, Hans Villius funderar kring en bild av spärrfästet Öresten i Halland och Bengt af Klintberg svarar på en fråga om ”fagga i faggorna”.

Mer information: Else Kjöller, red-chef och Göran Hassler, chef-red.


KULTURENS VÄRLD
S:t Paulsgatan 31
S-118 48 Stockholm
Tel +46 (0) 8 640 15 01
Fax +46 (0) 8 640 11 10
redaktionen@kulturens-varld....
www.kulturens-varld.se


Pressinformation

Nr 3 september 2003
Efter sommarens fröjder kommer nu hösten med alla spännande och inspirerande aktiviteter inom hela kulturlivet. Vi tar del i detta genom att satsa på en nyhet: bevakning av teater och det är höstens repertoarer i de tre stora städerna som inleder.

Du har väl åtminstone hört talas om en av filmhistoriens mesta rysare, den herrelösa barnvagnen som studsar nedför trappstegen i den väldiga trappan i Eisensteins Pansarkryssaren Patomkin? Stig Holmqvist har varit i Odessa och sett trappan i verkligheten och berättar om hur den är i dag.

”Det sjuder av livsglädje och musik i den nya Dresden” är titeln på en artikel om den olycksdrabbade staden – senast översvämningskatastrofen förra året – som nu kommer igen som kulturellt centrum efter många gråa decennier i Östtyskland.

Amos Anderssons museum har väl många besökt i Helsingfors. Men vem var den egensinnige mannen bakom verket, en av Finlands rikaste män genom tiderna och ett stort original. Kerstin Fried har själv arbetat på Hufvudstadsbladet då den väldige residerade där.

”Internationalmuseums utrikesminister” har hon kallats, forskningschefen Görel Cavalli-Björkman, skriver Viveka Vogel i ett personligt porträtt och Else Kjöller har träffat ”vår meste omslagspojke, den världsberömde mästerfotografen Georg Oddner, som under årens lopp gjort inte mindre än 18 omslagsbilder till Kulturens Värld.

Om allt detta och mycket mer kan du läsa i det nya numret av Kulturens Värld.

Mer info: Else Kjöller, red-chef, Göran Hassler, chef-red.

KULTURENS VÄRLD
S:t Paulsgatan 31
118 48 Stockholm
Tel 08-640 15 01
Fax 08-640 11 10
redaktionen@kulturens-varld....
www.kulturens-varld.se


Pressinformation

Nr 2 maj 2003
Nu är sommaren snart här med alla ljuvligheter – inte minst möjligheterna att röra på sig och besöka spännande platser. Därför är majnumret av Kulturens Värld späckat med tips, uppslag och information om intressanta res- och utflyktsmål.

Vadstena

är sommarens främsta vallfartsort med musik, teater och nyskriven opera till firandet av den heliga Birgittas 700:e födelsedag. Även i Rom och Jerusalem, två platser som var centrala i henne liv, firas vårt svenska helgon som numera också är EU:s skyddshelgon.

Märkligast i Mannaminne

är rubriken på en artikel om skulptören mm Anders Åbergs egna kungarike, fyllt av exotiska hus, båtar, gamla spårvagnar och mycket, mycket annat i den mest otroliga skogsbacken i Sverige – ett besök där blir ett oförglömligt minne. Som grädde på moset kommer att detta ligger i en av Sveriges vackraste trakter, Höga kusten, som bara det är en stor upplevelse.

Confidencen – min stora kärlek

Den utsökta juvelen i teatersverige, den lilla 1700-talsteatern vid Ulriksdals slott, är bokstavligen Kjerstin Dellerts livsverk. Möt eldsjälen och primadonnan som också arbetat med sina händer för att återskapa en unik miljö. Och framför allt – boka redan nu biljetter till sommarens föreställningar!

Landets mest magnifika barockslott, Skokloster, kan du läsa om liksom om den unika utställningen där om adlig ridkonst – ett utflyktsmål inte bara för hästtokiga flickor. Nääs slott, som för ett sekel sedan var en högborg för skolslöjden, dit pedagoger vallfärdade i tusental, är väl värd ett besök liksom den gamla nedlagda koppargruvan Bersbo vid Åtvidaberg i Östergötland, där man kan få titta in i ett av landets få kvarvarande gelbgjuterier. Och vill man resa i fantasin kan man med Bengt Lagerkvist återse Chaplins legendariska Diktatorn.

Om allt detta kan du läsa i det nya numret av Kulturens Värld!

Mer info: Else Kjöller, red-chef, Göran Hassler, chef-red

KULTURENS VÄRLD
S:t Paulsghatan 31
118 48 Stockholm
Tel 08-640 15 01, Fax 640 11 10
redaktionen@kulturens-varld....
www.kulturens-varld.se


Pressinformation

Nr 1 februari 2003
Här kommer det nya numret av Kulturens Värld med förebådan av våren efter en ovanligt tung vinter. För oss på tidningen har det varit särskilt tungt eftersom vi fått avslag på vår ansökan om kulturstöd trots att vi tycker att vi uppfyller alla krav på kvalitet, mångsidighet och att gå med förlust. Kulturrådet har aviserat en debatt om stödet till kulturtidskrifter och då gäller det att vara alert. Men vi kämpar vidare trots denna motgång.

Vart tog orgeln vägen?

Många äldre minns den legendariske Willard Ringstrand som i sin vita frack spelade på den märkliga orgeln i Gunnar Asplunds Skandiabiograf på Drottninggatan i Stockholm. Sedan många år har orgeln varit försvunnen vilket förbryllat många som velat ha den på plats när den anrika biografen restaureras. Nu har man funnit stora delar av den på en fullständigt otrolig plats: inuti en av Europas största orglar i meterhöga travar. Erik Dahlberg har varit på plats och sett det försvunna instrumentet och berättar skrönan som är sann.

En mytens mästare

Hans Villius granskar kritiskt Erik Dahlbergh och hans förehavanden i samband med Tåget över Bält och ifrågasätter Peter Englunds bedömning av Dahlberghs insatser under kriget mot Danmark.

Kökssoffans hemlighet

Göran Gunér berättar om Göteborgskoloristen Åke Göransson. Större delen av Göranssons produktion hittades efter hans död i kökssoffan hemma hos mamman. En annan märklig bildskapare är Lütfi Özkök, den turkiske fotografen och poeten som hamnade i Sverige och är känd över hela världen för sina mästerliga författarporträtt. Viveka Vogel har mött honom.

Beata Arnborg skriver om de gamla gårdarna i ett förgånget Hälsingland och Göran Hassler har varit i Luthers, Melanchtons och Cranachs stad Wittenberg som rustar inför ett jubileum. Under rubriken ”En svensk Machiavelli” intervjuar Ulla Strängberg Gunnar Wetterberg, som skrivit en diger biografi över Axel Oxenstierna och Kerstin Fried har läst en bok om entusiasten och museimannen Lars Sjöberg och alla hans gamla trähus. Han har också medverkat i en populär handbok för hobbysnickare med ritningar och arbetsanvisningar till 1700-talsmöbler.

Mer information: Else Kjöller, red-chef och Göran Hassler, chef-red.

KULTURENS VÄRLD
S:t Paulsg 31, 11848 Stockholm
Tel 08-640 15 01 Fax 640 11 10
redaktionen@kulturens-varld....


Pressinformation

Nr 4 november 2002
Nu när Månadsjournalen, Moderna Tider och ytterligare någon tidning har försvunnit är Kulturens Värld nästan ensam kvar som kvalitetsmedveten tidskrift med stort utrymme för bild och text om kultur och kulturhistoria. Även vår tidning var nedläggningshotad i höst men vi i personalen tog över och driver den vidare. Vi ser det som en utmaning att förvalta arvet efter våra kollegor.

Novembernumret är fyllt med spännande artiklar och unika bilder. Till de senare hör ökenbilden ur ”Jorden sedd från ovan” – den märkliga utställningen med flygbilder från hela vår värld som nu blivit en bok.

Personligheter från samtiden och forna tider möter du i det nya numret. Den heliga Birgitta, nästa års stora jubilar, presenteras i Lennart Karlssons fantastiska bilder av medeltida skulpturer och i hans underfundiga text, som presenterar både helgonet och den bitska bitchen, för att använda ett inte alldeles tidstroget ord.

Niels Henrik Abel var en av historiens största matematiska begåvningar. Som 17-åring öppnade han en av inkörsportarna till den moderna algebran och när han dog i tuberkulos 1826 efter år av svält och umbäranden, 26 år gammal, var han en av historiens största matematiker. Hans porträtt tecknas av Mats Parner.

Konstnären Ragnar Sandberg fångas nära och personligt i hans egna dagboksanteckningar och den samiske allkonstnären Nils Aslak Valkeapääs porträtt tecknas av Ann-Katrin Tideström. Sist men inte minst får du ett rikt urval av Lars Jonssons fantastiska fågelbilder – var och en av dem är ett porträtt av en personlighet, en egenartad och engagerande upplevelse!

<---->