Lådvis med Piraten

En hel låda fylld med skrönor, ett överdåd av berättelser av högsta klass: en dvd-skiva med Piraten i tv i högform, fem cd-skivor med legendariska framträdanden i radio, som vid sidan av ordet var hans främsta medium. Det var ur hans muntliga berättande som böckerna växte fram och de har alla det muntliga berättandets kännetecken även om detta förts över till ett stilistiskt lysande skriftspråk. På lådan står det ”Saga och sanning. Om, av och med Fritiof Nilsson Piraten” och är utgiven av Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet.

Höjdpunkten över alla andra är avsnittet ur tv-programmet ”På parkett” där de två urskånska legenderna Sten Broman och Piraten möts i ett hejdlöst historieberättande som utmynnar i att Piraten sjunger Luggudevisan. Totalt är det mer än en och halv timmas möte med Piraten från olika tv-program.

De fem fullmatade cd-skivorna rymmer massor med berättelser varav en del också finns i novellform och ger en intressant möjlighet att jämföra muntligt och skriftligt även om det muntliga alltid var väl förberett. Piraten brukade infinna sig i radiostudion, sätta sig bekvämt tillrätta och berätta rakt upp och ned utan minsta manuslapp och helt utan att staka sig.

I det stora ljudmaterialet är det två avsnitt som lyser mer än andra. Det är giganternas kamp mellan Piraten och Vilhelm Moberg med Egon Kjerrman som ringdomare och Povel Ramel som berättar om Karl Nilsson och Piraten.

Det enda i denna lysande utgåva som man beklagar är att man inte utnyttjat cd-tekniken så att man direkt kan komma tillbaka till just den skröna som man för tillfället längtar efter. I stället presenteras materialet i stora sjok, vilket gör att det blir onödigt svårt att orientera sig.
Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 1 Februari 2004 årgång 19