Skivspegeln

MUSIEBESÖK I DATORN

Nu kan du sitta hemma och se spännande utställningar och ändå få ut mycket mera än om du strövar runt en timma eller två tills benen inte orkar mera. Historiska museets omskrivna Vikingautställning finns nu dokumenterad på en CD-skiva där man kan välja att gå runt i den stora utställningen monter för monter och se och uppleva mera än i verkligheten på museet genom tusentals närbilder. En välkänd guideröst berättar medryckande om det som visas och ibland sprängs det in några spelscener eller filmsnuttar. Vill man kan man ögonblickligen vara på fyndplatsen och med hjälp av film, foton och teckningar se vad arkeologerna fann.

Väljer man i stället att fördjupa sig i ”Vikingarnas värld” kan man få se hur man ristade runor, höra musik, lära sig spela bräde eller komma in i ett långhus och uppleva hur det var att bo där för mer än tusen år sedan. En enorm databas står till förfogande med en sökmotor som på en sekund kan plocka fram bilder på föremål eller annat man är nyfiken på.

6 000 exemplar av skivan har nått landets samtliga högstadie- och gymnasieskolor och du som vill fördjupa dig i denna spännande tidsålder kan rekvirera den från museet.
Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 2 Maj 2004 årgång 19