Skotten i Dallas

I november 1963 besökte John F Kennedy Texas. Den 22 skulle han färdas genom Dallas. Eftersom vädret var vackert beslöt man att Kennedy skulle åka i en öppen limousin. Presidenten satt till höger i baksätet med sin hustru till vänster. Framför Kennedy satt Texas guvernör. När limousinen svängt in på Elm Street i centrala Dallas träffades Kennedy av gevärsskott. Han fraktades i ilfart till Parklandsjukhuset men hans liv kunde inte räddas. Klockan ett på dagen förklarades han död. Folk grät öppet på gatorna. Kennedy hade varit en mycket populär president som många knutit stora förhoppningar till.

Sedan kroppen förts med flyg till Washington obducerades den. Då utfördes den här skissartade teckningen. Texten som hör till teckningen anger att ett kulhål fanns på ryggen, 14 cm under det hårda benutskottet bakom höger öra. På kavajen fanns kulhålet längre ner, vilket beror på att kavajen bylsat sig i nacken när Kennedy satt sig i bilen. I halsen fanns också ett kulhål. Eftersom fibrerna i kragen och slipsen är vikta utåt bevisar det att hålet är ett utgångshål. Därmed är det helt klart att Kennedy inte skjutits från den så kallade Grassy Knoll, en gräsklädd kulle, snett till höger framför limousinen. Flera vittnen uppgav att skott avlossats mot Kennedy från kullen.

Kennedy hade träffats av skott från ett fönster på sjätte våningen i Texas skolboksförlags lagerlokal. Där påträffades också kort efter mordet ett gevär med kikarsikte. Det tillhörde 24-årige Lee Harvey Oswald som greps efter att ha skjutit ihjäl en polisman som velat arrestera honom.

Som ofta när högt uppsatta personer möter en våldsam död uppstår teorier om att det varit fråga om en konspiration. Men det finns inga som helst säkra belägg för en sammansvärjning eller att Oswald skulle ha haft en eller flera medhjälpare. Idag är också de flesta bedömare ense om att Oswald varit ensam. För det talar också en på 1990-talet databaserad analys av amatörfilmaren Zapruders filmning av mordet.
Av Hans Villius
Publicerad i Nr 1 Februari 2005 årgång 20