ANDREWS DAGBÖCKER GAV STOFF TILL UTVANDRARSVITEN

Bland steniga hagar i Sjöarp sprang verklighetens Karl-Oskar omkring som barn. Utanför Minneapolis på andra sidan jordklotet byggde han en farm och odlade sina astrakaner.

Men den 150 år gamla gården håller på att förfalla. Det regnar och snöar genom spåntaken, fönster är utslagna och husgrunder spruckna. Snart är det för sent att rädda en av de bäst dokumenterade svenska bosättningarna i den nya världen.

Att just denne emigrant, Andrew Peterson, som från början hette Anders Pettersson och var bördig från Östergötland, blev Vilhelm Mobergs inspirationskälla är inte alls konstigt. Andrew förde dagbok i över 40 år fram till sin död 1898. Moberg har själv berättat att det var i dessa dagböcker han fann vad han behövde för att skriva sina utvandrarromaner. Dagböckerna i 11 volymer och 3 000 tättskrivna sidor räknas till de värdefullaste dokument som finns om tidigt svenskt pionjärliv i Nordamerika.

Nu vill Jan Hermelin, turistföretagare och skogsbrukare, och Hans-Göran Saldner, byggmästare, båda från Andrews födelsebygd i Västra Ryd, åka och rusta upp den gamla farmen.
Av Margareta Bremertz
Publicerad i Nr 2 Maj 2005 årgång 20