Filmspegeln

ÄVENTYR PÅ NILEN

Vill du uppleva ett hisnande äventyr som ger kramper i magen och svindlande yrsel skall du åka till Naturhistoriska Riksmuseet och se det senaste på Cosmonova i världens största filmformat. Du sitter i en brant stupande salong med en globformad filmduk runt omkring dig. I bilder som du tycker dig vara mitt inne i och med ett ljud som är bedövande naturligt lever du med i de mest fantastiska skeenden man kan tänka sig.

I ”Nilen – ett flodäventyr” är upplevelserna mer intensiva än i någon annan film. I en liten gummibåt är du med i alla de klassiska afrikaäventyrens hemskheter: jättelika krokodiler som med ett slag av de väldiga käftarna kan punktera de tunna ”slangar” som håller dig uppe och hindrar dig från att bli lunchmat, vattenfall och enorma forsar som kastar den lilla båten som en vante, vilda bestar som tittar hungrigt värderande på dig, tropiska febersjukdomar, beskjutning av banditer och spännande ökenstäder och pyramider, allt i stekande solhetta. Men det som slutligen tar andan ur en är en helikopterfärd i oerhörd hastighet tätt över flodens yta och i trånga dalgångar, där man i svängarna känner sig som i en jättecentrifug och tror hela tiden – med händerna krampaktigt på stolkarmarna så knogarna vitnar – att farkosten skall slå in i de bergväggar som den nästan nuddar vid. Blir det för mycket kan man ju alltid blunda ett tag.

Men mest överväldigande är att ”det är på riktigt”, en redovisning av något som kallats ”världens största flodutmaning”, en expedition från den Blå Nilens källor i Etiopien till Medelhavet, en resa på 532 mil och 114 dagar på två gummiflottar och i en kajak.

Cosmonova, som ingår i Riksmuseet, är Sveriges enda IMAX-biograf med kupolformad duk på 760 kvm, 11 meter hög och 23 meter i diameter. Den kan också visa planetarieföreställningar.
Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 3 September 2005 årgång 20