Niofaldig triumf

Triumfens ögonblick: Dalkullan bekransar segraren i Mora. Han har snabbast avverkat de nio milen från Sälen i skidlöpningens maraton, Vasaloppet. Första gången var 1922, om man inte räknar uppgiften att sträckan avverkades i omvänd riktning 1521 av Gustav Eriksson (Vasa). Men skall man sätta tro till den uppgiften?

Den härrör från Peder Svart, Gustav Vasas krönikör och handgångne man. För kungen och hans historieskrivare var det angeläget att visa hur nära det varit att befrielseverket från danske kung Kristians tyranni hade gått i stöpet. Därav äventyren i Dalarna när Gustav sånär blev förrådd och överlämnad till kung Kristians fogdar. Därav också ”flykten” från Mora, där dalkarlarna först vägrade att ställa sig i spetsen för hans uppror. När de sedan ångrade sig och satte efter honom, ”räddades” han i sista stund innan han skulle ha försvunnit i landsflykt och glömska på andra sidan gränsen till Norge. Förresten åkte han inte skidor utan tog sig fram med snöskor. Nio mil i snöskor. Inte dåligt.

Men antingen vi tror på det eller inte har vi anledning att vara tacksamma mot Gustav Vasa och Peder Svart. För utan deras uppgifter hade vi inte haft Sveriges största årliga idrottsevenemang. Och vi hade heller inte sett Nils Karlsson, den legendariske Mora-Nisse, som här på bilden blir bekransad. Det blev han hela nio gånger – en helt fabulös prestation!
Av Hans Villius
Publicerad i Nr 4 November 2005 årgång 20