Kungliga röster

Det är det mest lysande och mest gripande av alla tal, som hållits av kungliga, det som hölls av kungen den 10 januari 2005 i Stadshuset i Stockholm, och som riktade sig till alla barn som förlorat en eller flera nära anhöriga. Det var med anledning av Tsunamikatastrofen, och han har aldrig varit så öppen, så sensibel och så utlämnande personlig. Det finns knappast någon ens bland republikanerna, som inte var imponerade och rörda den gången. Han sade bl a att han inte var en sagokung, som kunde ställa allt tillrätta, utan bara en sörjande och sökande medmänniska, som själv som barn hade drabbats av en svår förlust. I det ögonblicket blev han inte en sagokung utan en sagolik kung!

Detta är den absoluta höjdpunkten på den dubbel-CD med ”Kungliga röster ur Sveriges Radios arkiv” som producerats av Screen Air Television i samarbete med Sveriges Radio, men det finns mycket annat spännande på de två skivorna – en resa i Sveriges historia med kungliga milstolpar.

Det börjar med en röst på en fonografrulle, som man tror är Oskar II:s, men de säkra inspelningarna startar med Gustaf V, som i sitt trontal 1932 talar om behovet av att införa bilskatt. Sedan fortsätter det med dödsfall och födelser och andra begivenheter kring de kungliga. Det raraste inslaget är den unga Silvias absolut första intervju som nyförlovad, där hon heroiskt hackar sig fram på svenska, påhejad av kungen. Sedan fyller han på med det berömda klicket och fortsätter: ”Sedan dess säger det klick hela tiden.”

Personlig är kungen också i den långa intervjun med Ulf Elfving. Här berättar han öppet om sin rampfeber, som blivit mindre med åren, och om hur jobbigt det är att stå i rampljuset och om den starka frihetskänslan, när han kom till skolan i Sigtuna. De kära örebroarna i Arboga klarade han bra, hör man på skivan, och själv säger han att han tog misstaget med ett skratt, även om han fått äta upp det under alla år.
Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 4, november 2006 årgång 21