Bokspegeln

BILDER OCH FAKTA OM HELGON

Något av det märkligaste i fråga om konstskatter i vårt land är alla de bilder av helgon, som finns i kalkmålningar och altarskåp i våra kyrkor eller som medeltida skulpturer och textilier, bevarade i våra museer. De är ofta dramatiska och expressiva, och för det mesta har de attribut som väcker förundran och nyfikenhet. För de vetgiriga finns nu Ingalill Pegelows ”Helgonlegender i ord och bild” (Carlsson Bokförlag), som är ett veritabelt lexikon, slösande rikt illustrerad och med fakta och sägner om kända och okända helgon ända fram till vår tid, till exempel abbedissan Elisabeth Hesselblad. Som i alla goda uppslagsverk är det svårt att inte bläddra vidare, när man funnit det man sökt. Det utförliga registret är ett utmärkt planeringsinstrument inför en semesterresa i den medeltida konstens tecken.
Filmnostalgi

FILMNOSTALGI

Den utger sig för att vara en ”filmkanon” men det är knappast därför man älskar ”1001 filmer du måste se innan du dör” (Wahlström och Widstrand). I stället är det för den nostalgiska tripp man gör tillbaka till filmstudiotiden, då man slukade allt som visades av gammalt och nytt. Här finns alla data och referat av de många filmer man sett och glömt men som ändå format ens personlighet. Här finns också alla de gamla godingar, som man återvänt till i tankarna och alla de gamla filmer, som fått en renässans i tv-kanalerna. Ett uppslagsverk att ständigt återkomma till!

SMAK FRÅN HELA VÄRLDEN

Det är en fantastisk idé att berätta om människor från olika kulturer och samhällsskikt, som lever med oss i Sverige och göra detta med utgångspunkt från de rätter, de har i sina respektive matlådor, som de tar med till jobbet. Här är Fresia från Chile, Pen från Thailand, Muhaba från Somalia och Nils-Gustav från Lappland – de och många fler ger recept på sina favoriträtter i det som är årets mest originella och tankeväckande kokbok: ”Matlådan” av Gunilla Lundgren och Kerstin Gidfors med läckra bilder av Ann Eriksson (LL-förlaget).

MEDELTIDA GROTESKERIER

Nutida lagböcker ger väl inga lustiga känslor precis. Annorlunda är det i ”Kalmarhandskriften” av Magnus Erikssons landslag, som är rikligen illustrerad med groteska figurer, sysselsatta med allehanda illdåd utanför lagens gränser och många gånger även bortom allt vad anständighet och goda seder bjuder. Bildmaterialet ger en spännande inblick i liv och mentalitet under 1400-talet, och de skarpsinniga och i flera avseenden omvärderande kommentarerna av Janken Myrdal bidrar till förståelsen och upplevelsen av bilderna. Titeln och bilden av en räv i predikstolen inför en församling av gäss är en av många satiriska bilder. ”Den predikande räven. Arbete, skämt och allvar i en medeltida illuminerad handskrift” av Janken Myrdal och med uppsatser av Pia Melin och Olle Ferm (Signum).
Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 1, Februari 2007 årgång 22