Bokspegeln

Antikviteternas historia

Efter den stora framgången med den svenska konstens historia fortsätter Märta Holkers med De svenska antikviteternas historia (Bonniers), som kommer att bli en bibel för alla, som är intresserade av gamla möbler och andra föremål. Med samma känsla för pedagogik och snitsig journalistik gör hon detta, ofta i flera bemärkelser dammiga ämnesområde, lockande, levande och njutningsrikt. Ett överflöd av bilder i alla storlekar och utföranden gör boken både vacker och informativ.

I strid med alla föregångare har hon valt att indela boken i århundraden i stället för efter de olika stilarna. I Sverige, som legat i utkanterna, har det varit en markant fördröjning: ”När renässansen blomstrade i Italien rådde ”rena medeltiden” här uppe i norr”. Detta ger en mycket tydligare bild både av tider och stilar men förutsätter presentation i form av tidsaxlar, rikt och informativt illustrerade.

Som i den förra boken är det ingen löpande text sida upp och sida ner. I stället är det en rad miniessäer med journalistiskt lockande rubriker, som tillsammans bygger upp en helhetssyn. Det gör, att söker man något speciellt, fastnar man oftast och finner sig snart fördjupad i allt annat än det man först sökt. Marginalerna är minst lika spännande som den egentliga texten. Här finns förklaringar till ord och begrepp, små notiser om till exempel ”Kortspel och andra nöjen”, ”Populära inlagda motiv”, ”Vad experterna vanligen synar” och mycket annat, som gör att man på ett lustbetonat sätt tillgodogör sig många väsentliga fakta. Här och där finns också byråar, skåp eller stolar, där alla stilkännetecken markeras. Avsnittet ”Stilar och stämplar” är en praktisk handledning, som avslutar denna vackra och användbara bok.
Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 1, februari 2008 årgång 23