Torgny Lindgrens Batseba blir Sandström-opera

Historien ur Bibelns Andra Samuelsbok om kung David och hettitens Urias hustru Batseba har blivit en opera av Sven-David Sandström med ett libretto av Leif Janzon. Den bygger på Torgny Lindgrens version av det blodiga dramat om kungen som så grips av lidelse att han sänder den äkta mannen till en säker död i en militär operation för att själv ta över änkan som han redan tidigare gjort med barn. Guds straff blir hårt: kärleksbarnet dör, men andra sonen överlever som den sedermera vise kung Salomo. Urpremiären äger rum på Kungliga Operan den 13 december med bland andra Hillevi Martinpelto, Elin Rombo, Michael Weinius och den svenskamerikanska popsångerskan IVA. Regi David Radok.
Stockholmsoperans balett står för inte mindre än tre uruppföranden samma kväll. Den 7 november gör Nils Christie från Nederländerna en koreografi till Philip Glass tredje symfoni, Sabrina Matthews från Kanada skapar en balett till Pergolesis Stabat Mater medan vår egen Mats Ek återkommer efter sin succé med Glucks opera Orphée med ett nytt verk som bygger på Brahms Violinkonsert.

Dansens hus presenterar 20-22 november en uppsättning av det politiskt engagerade dansteaterkompaniet DV8 Physical Theatre, som gjort föreställningar i kontroversiella ämnen under ledning av Lloyd Newson. Det aktuella verket bygger på en undersökning av attityder till homosexualitet i England och man har funnit hemska exempel på religiös homofobi även i ett så liberalt samhälle som det brittiska.
Hösten avslutas den 3 och 4 december med en balett, Amour, acide et noix av den kanadensiske koreografen Daniel Léveillé, som beskriver kroppens sårbarhet och som dansas av fyra nakna dansare och dessutom med ett stort antal föreställningar av Cirkus Cirkör med titeln Inside out.

Stockholms Stadsteater har också en urpremiär. Den 20 november ges Charlotte Löwensköld i en dramatisering av Kerstin Perski av tre romaner av Selma Lagerlöf, vår allra främsta berättare. Charlotte är förlovad med den unge prästen Karl Arthur, som ”nästan älskar henne mer än han älskar Gud”. Plötsligt inträffar katastrofen: förlovningen är uppslagen. Är det mörkrets krafter i form av en gammal förbannelse över släkten Löwensköld? Gunilla Röhr, Sara Sommerfeld med flera i rollerna och för regin svarar Elisabeth Frick.
Den 14 november blir det Skandinavienpremiär på scenversionen av Pedro Almodóvars Oscarsbelönade film Allt om min mamma, som börjar med en katastrof – en älskad son omkommer i en bilolycka inför sin förtvivlade ammas ögon. Marie Richardson har huvudrollen och vidare medverkar Hanna Alström, Ulf Eklund, Meg Westergren, Jessika Zandén med flera. Philip Zandén regisserar.
En teaterpjäs som blivit film är Edward Albees Vem är rädd för Virginia Woolf? med inte mindre än 6 Oscar. Pia Johnsson, Dan Ekborg, Liv Mjönes och Shebly Niavarfani skall försöka leva upp till Richard Burtons misslyckade lärare och Elizabeth Taylors alkoholiserade hustru. Det är en stor utmaning, men oddsen är goda och spänningen stor att se vad de gör av denna fantastiska pjäs, som översatts av Östen Sjöstrand. Regi Sofia Jupither och premiär den 13 december.

Dramaten har redan haft några stora premiärer och nu återstår två samtidsdramer, som båda är intressanta och spännande. Den fule av Marius von Mayenburg är en satir om en man som hindras av sin enorma fulhet både i sin yrkeskarriär och i sina personliga relationer. En lyckad plastikoperation förändrar situationen totalt: han blir en eftersökt och gynnad medarbetare och en kvinnornas gunstling. Men kirurgen hävdar sin upphovsrätt till den nya identiteten . . . Allt i en rapp komedi med Peter Engman, Irene Lindh, Per Svensson och Simon Norrthon i regi av Emil Graffman. Premiären har just ägt rum.
Allsång av Mats Rosén är historien om en miljonvinst som ger möjlighet till ett helt nytt liv för ett marginaliserat par på samhällets botten. Resor, nytt kök hemma och gott om pengar öppnar nya möjligheter men . . . Allt kan inte lösas med pengar och till slut blir handlingen mer och mer absurd i denna satir över en kultur där det mesta tycks styras av pengar. I rollerna Torkel Petersson, Kristina Törnqvist, Filip Alexanderson och Mia Björne. Regi Ellen Lamm och urpremiär den 7 november.

Göteborgsoperan satsar på en säker klassiker nämligen Puccinis Bohème, berättelsen om fyra unga konstnärers kamp för att överleva och den bittra kärlekshistorien om poeten Rodolfo och den lungsjuka brodösen Mimi. Som dessa två sjunger två unga sångare på väg in i en internationell karriär: den finska sopranen Helena Jutunen och den turkiske tenoren Bülent Bezdüz. Vännen Marcello spelas av Fredrik Zetterström och hans förlovade Musetta av Henrilikka Gröndahl. Regissör är Elisabeth Linton och dirigent Pietro Rizzo. Premiär den 22 november.

Göteborgs Stadsteater ger en teaterversion av den gamla klassiska romanen Förnuft och känsla av Jane Austen, en labyrintisk förvecklingssaga om kärlek och svek – om man skall låta förnuftet eller känslan råda. Vega Fernandez och Viktoria Olmarker spelar de båda villrådiga systrarna och Maria Löfgren regisserar. Premiären ägde rum den 1 november.
Eva Ström har skrivit det både poetiska och humorfyllda dramat Söndag med public service om ett par, som när livet går mot sitt slut och ungarna flugit ut, ägnar alla sina dagar åt ”public service”, tv och radio, medan tankar och minnen flyger omkring i hjärnan ”som berusade eldflugor”. Åsa-Lena Hjelm och Henric Holmberg spelar det gamla paret och Emilie Strandberg deras dotter. Premiär den 13 november. Regi Lars-Eric Brossner.

Malmö Stadsteater satsar på stadens store son i Zlatans leende som är en familjeföreställning för alla över 7 år, en saga om Malmö och livet och naturligtvis hur kul det skulle vara att spela fotboll med Zlatan själv! Författad av Dennis Magnusson och med regi av Dennis Sandin. Premiär på Hipp den 29 november.

Mordet i Midlands av J B Priestley är en klassisk deckarhistoria av engelskt snitt med en kommissarie som förhör en samling middagsgäster en efter en under stigande spänning. Regi Marie Parker Shaw med bla Tom Ahlsell, Li Brådhe, Peder Holm och Sanna Turesson i rollerna. Premiär den 15 november.
Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 4, november 2008 årgång 23