Teaterspegeln

Ny Aniara i Stockholm

Stockholms Stadsteater firar sin femtioårsdag den 21 oktober med en storsatsning på Harry Martinsons rymdepos Aniara med ny dramatisering av regissören Lars Rudolfsson och med ny musik av Andreas Kleerup i samarbete med Carl Bagge. Helen Sjöholm spelar i spetsen av en stor ensemble av teaterns stjärnor som Dan Ekborg, Ingvar Hirdwall, Sara Jangfeldt, Helge Skoog, Claire Wikholm och Sven Wollter och många andra. Martinsons tragedi om rymdfärjan som flyr från den förstörda jorden och kommer ur kurs och rusar mot en säker undergång år är tyvärr lika aktuell nu som 1956 och kan kanske i sin nya dräkt locka både de som sett Karl-Birger Blomdahls och Erik Lindegrens klassiska föreställning från 1959 och alla andra som inser att vi är nära år 2038, då handlingen utspelar sig. Av ett smakprov att döma är den nya musiken modern, engagerande och lättillgänglig.

Sit Down Tragedy av Göran Palm är ingen glad ståuppare med Helge Skoog som en sliten och malplacerad folkhögskolelärare, som inbjudits att hålla sin gamla föreläsning på en teaterscen med alla de audiovisuella hjälpmedel som teatern kan erbjuda, bland annat en engagerad sufflös, spelad av Sofie Tallberg.

Två urpremiärer bjuder man på. Louise Boije Af Gennäs Kvinna klädd i solen handlar om en kvinnlig politiker, som fått en vågmästarroll i senaste valet, vilket skapar dramatik även i privatlivet och i klappjakten från massmedia. Lennart Jähkel och Anja Lundqvist är bland de medverkande i regi av Susan Taslimi. Moskva 7 oktober av den danska succéförfattarinnan Hanne-Vibeke Holst får premiär på den ödesdigra dagen 11 september. Det handlar om den vassa journalisten Nina Krasnova, som gisslar maktens män och inte låter sig tystas – en ödessyster till den ryska journalisten Anna Politskovskaja, mördad vid sitt hem. Katarina Ewerlöf och Etienne Glaser med flera i rollerna. Regi Kjersti Horn. Premiär den 11 september.

Klara hund – en lunchrevy är en hyllning till Hasse och Tage med Lars-Göran Persson, Bengt Järnblad, Bergljót Árnadóttir, Frida Westerdahl och Martin Östergren.

Klassiker blir det också. Fadern av Strindberg med bland andra Kjell Bergqvist i regi av Philip Zandén och en Ibsenkväll med inte mindre än tre pjäser: Rosmersholm, Byggmästare Solness och Lille Eyolf med ett gemensamt motiv: passion. Regi Ole Anders Tandberg. Premiär 2 oktober.

Dramaten inleder hösten med idel välkända dramatiker. I Mannen i ormskinnsjackan av Ternesse Willams kastas könsrollerna om i ett intensivt passionsdrama. Den karismatiske Val Xavier kommer till den sömniga landsortshålan och är huvudpersonen i alla kvinnors intimaste drömmar. I rollerna bland andra Simon J Berger, Basia Frydman, Elin Klinga och Jon Karlsson. Regi Malin Stenberg. Inferno av Peter Weiss är en helvetesskildring där Dante håller räfst med djävulen, en absurd musikteater med nyskriven musik. Hamadi Khemiri, Hannes Meidal och Rikard Lekander är bland de medverkande. Regi Nils Poletti. Premiär på Elverket 24 september. Jon Fosses En sommardag handlar om ett mystiskt försvinnande. I rollerna bland andra Lil Terselius och Alexandra Rapaport. Regi Gunnel Lindblom. Premiär 8 oktober i Målarsalen.
Stormen av William Shakespeare är mästarens sista pjäs med magiska övertoner och med luftanden Ariel och monstret Caliban som agerar i den våldsamma storm som ”regissören” Prospero manar fram och som åstadkommer ett skeppsbrott med skeppsbrutna som räddas, däribland den sköne Ferdinand, ett sagospel fyllt av poesi och komik. I den digra rollistan märks Stina Ekblad, Örjan Ramberg och Jonas Karlsson. Regi John Caird, Koreografi Pär Isberg och premiär 2 oktober.

Körsbärsträdgården av Anton Tjechov är en annan efterlängtad klassiker, som förlagts till 1996, då Sovjet just ersatts av Ryssland och den gamla överklassen lever kvar i det forna. Med nyskriven musik av Niko Röhlke har Mats Ek blandat dans och drama på samma framgångsrika sätt som i tidigare uppsättningar. Medverkande är bland andra Ana Laguna, Marie Richardson, Hans Klinga och Inga Landgré.

Kungliga Operan öppnar med ett beställningsverk, som får urpremiär15 oktober. Triumf och tragedi är ett nutidsdrama, skrivet av Paula af Malmborg Ward med text av poeten och brottaren Daniel Boyacioglu, som generaliserar sina erfarenheter från idrottsvärlden till frågeställningar om nutiden. Debuterar som regissör gör Mårten Forslund.

Höstens klassiker är en sedan länge ospelad opera av Umberto Giordano, Andrea Chénier, som handlar om den franska revolutionen och alla dess fasor men också hoppet om en bättre framtid. Regi Dmitri Bertman. Premiär 22 oktober.

Göteborgsoperan inleder säsongen med Igor Stravinskijs Rucklarens väg med libretto av den engelske poeten W H Auden. Det handlar om den unge Tom Rakewell, som ärver en förmögenhet, som han förslösar tillsammans med den mystiske Nick Shadow, som driver honom ned i fördärvet och som så småningom avslöjas som djävulen själv. De båda huvudpersonerna spelas av James Edwards och Åke Zetterström. Regi David Radok.

Fru Mozart är en musikteaterpjäs, sammanställd av Göran Gademan, som handlar om Constance Mozart, som blev änka med små barn vid 30 års ålder och som ordnade så att makens mästerverk sparades för eftervärlden. Den enda rollen spelas av Carolina Sandgren. Premiär på Skövdescenen 25 september.

Göteborgs stadsteater ger en av de roligaste klassikerna av alla, Den inbillingssjuke av Moliére – om Argan, han som mår bäst då han mår dåligt. Man får bara hoppas att man inte måste annonsera att föreställningen är inställd p g a sjukdom, som en annan teater tvingades göra. Med Fredrik Gunnarson och många andra. Regi Åsa Kalmér. Elfriede Jelineks Babel är ett drama som tar sin utgångspunkt i USA:s invasion av Irak och som diskuterar hur vi förhåller oss till krig. Regi Mellika Melouani Melani. Fredrik Evers, Per Grytt och Henric Holmberg är bland de medverkande. Premiär 16 oktober.

Malmö Opera berättar om den gode kapitalisten i Om Ingvar! En musikalisk möbelsaga med svart humor och svensk folkmusik. Man har kallat det en biografi i hambotakt om mannen som möblerade folkhemmet av Erik Gedeon och Klas Abrahamsson. Strindbergs novell Odlad frukt är utgångspunkt en för ”road trip” från Uppland till Drina. Dramatisering av Zeljko Santrac, som också regisserat. Musik Jan Mark. Premiär 18 september.

Malmö Stadsteater har haft urpremiär på Klar himmel av Lotta Lotass, yngst i Svenska Akademin. Det handlar om den flygkapten som gav order om fällandet av Hiroshimabomben och hans kamp med sina skuldkänslor. Regi Olof Lindqvist.Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 3, september 2010 årgång 25