Bokspegeln

Spännande om Östafrika, Reijmyre och Estniska öden

SPÄNNANDE OM ÖSTAFRIKA

Hur var det nu i Östafrika? Jo, som jag minns, var Idi Amin den store skurken, vars oberäknelighet och bestialitet saknade alla gränser. Julius Nyerere var lite av frälsargestalt med sin Arushadeklaration och ujamaa-byar. Och Mugabe, från början frihetskämpe och vän till Pär Wästberg, och sedan alltmera brutal och fundamentalistisk. Och i bakgrunden tonar Ian Smith bort som en bland många avskyvärda diktatorer.

Men så enkelt var det inte. Vill man få hela sanningen skall man gå till Stig Holmqvists På väg till presidenten (Carlsson bokförlag), som är en spännande och välunderbyggd framställning, skriven av en som verkligen var med.

Det börjar med att han som mycket ung journalist befinner sig i Dar es Salaam och har fått tid för en intervju med den store idolen Nyerere. Av slarv missar han tillfället och det återkommer inte. I stället ger han sig långt ut i obygderna och blir god vän med folket i en avlägsen by och ur detta perspektiv ser han sedan följderna av en politik som beundrades över hela världen men som blev förödande både för landet och för stora folkgrupper. Till slut insåg Nyerere själv att han nått vägs ände och avgick, för att lämna plats för en alltmer förödande politik.

Hela detta historiska skede, som i sina detaljer är ganska okänt för många även politiskt intresserade, skildras av Holmqvist, som hela tiden kan interfoliera med egna erfarenheter varvat med ingående studier, på ett både personligt och objektivt sätt, vilket gör att man inte kan släppa boken.

Men det är inte bara Tanzania och Nyerere som det berättas om i den här boken. En av de grymmaste spänningssagor man kan berätta handlar om Idi Amin, diktator i Uganda, från barndomen i den avlägsna, primitiva byn, via kometkarriären genom armén till posten som en av historiens värsta diktatorer och lustmördare. Hur var det möjligt? Ja, det får man veta här.

I ett grannland, Rhodesia, härskade en egensinnig diktator, och om hur han lyckades fördröja friheten i många år för det som senare blev Zimbabwe berättas det i en nyttig och närgången skildring av ett land där våld och förnekande av realiteter var kännetecken. Holmqvist och hans fru Aud var bland de få som rest i Rhodesia under den här tiden. De träffade många av de vita och med fara för livet sökte de upp en av de ledande oppositionella för en intervju. När till slut regimen föll, valdes som kompromiss en intelligent grå eminens till ledare med tanken att han skulle kunna styras av de mera spektakulära politiker, som inte kunde enas. Den okarismatiske Robert Mugabe visade till allas förvåning vem som bestämde, och så småningom styrdes utvecklingen från en i början ganska mild regim till den brutala vi nu upplever.

I andra avsnitt behandlas det ökade inflytandet från Kina och vidare den osannolika historien om John Okello, som föddes i en avlägsen by i Uganda, vaktade boskap, lämnade hemmet tidigt och flyttade runt i Uganda och prövade många olika jobb. Redan vid 16 års ålder ledde han framgångsrikt en strejk och efter fängelsevistelser och mycket annat kom han till Zanzibar, och där startade han och ledde revolutionen 1963, men som utlänning, kristen och sannolikt alltför karismatisk blev han förvisad och försvann lika plötsligt som han dykt upp.

På väg till presidenten har blivit en tilltalande och spänningsfylld exposé över viktiga delar av Östafrikas moderna historia, i vilken de stora, övergripande perspektiven blandas med personliga upplevelser och äventyr under mer än fyrtio års resor och studier. En bok som borde finnas i alla Afrika-intresserades referensbibliotek tillsammans med samme författares mästerliga skildring av en hotad ursprungskultur, På Barbeidas tid.

REIJMYRE 200 ÅR

Under två hundra år har Reijmyre glasbruk varit en av de äldsta glastillverkarna i landet och numera den enda norr om Småland. När Sverige förlorade Finland försvann också Notsjö, som bland annat var ledande tillverkare av fönsterglas till det expanderande Stockholm och behovet av en ersättare uppstod. Men snart började man vid sidan av enklare hushållsglas producera finare glas och man anställde duktiga glasslipare. Inför jubileet har Östergötlands länsmuseum givit ut en vacker monografi: Reijmyre Glasbruk – formgivare, konstnärer och yrkesmän under 200 år.

En lång rad experter medverkar med inspirerande essäer om verksamheten under de gångna seklen. Märta Holkers berättar om 1800-talets glas och Ulrika Ruding porträtterar glassliparen Anders Spolander, som gjorde bruket känt under första delen av 1800-talet. Karin Lundgren skriver om Jugendtiden konstglas medan Gunnel Holmér skildrar mellankrigstidens vardagsvaror och konstglas. Avslutningsvis presenterar intendenten vid Länsmuseet Reijmyre glasmuseum, som öppnades i samband med jubileet.

ESTNISKA ÖDEN

Våra broderländer i öster var före befrielsen från Sovjetväldet näst intill ickeexisterande för de flesta svenskar. Kunskapen om den mardrömslika historien hos dessa våra nära grannar är fortfarande praktiskt taget lika med noll. Men nu har allt fler upptäckt Riga och Tallinn som häftiga resmål och samtidigt kommer några romaner som ger konkreta och nära skildringar av livet under den ryska terrorn. Sofi Oksanen vann Nordiska rådets romanpris för Utrensning (Bonniers) och tidigare har hon skrivit Stalins kossor (Bazar Förlag).

Båda böckerna ger en hemsk och gripande skildring av hur det var att leva i ständig skräck för angivelser, som när som helst kunde resultera i fängelse, avrättning eller deportering till Sibirien. Oksanen har en märklig förmåga att skapa spänning och samtidigt skildra en lugn vardaglighet, en kontrast som gör att man inte kan lägga boken ifrån sig. Ytterligare ett stalltips: Det finns en lista över personerna i Stalins kossor i slutet av boken, som hade underlättat läsningen om man sett den i början av boken.
Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 3, september 2010 årgång 25