Teaterspegeln

DRAMATEN Krister Henriksson blir den nye Willy Loman i Arthur Millers klassiska En handelsresandes död, om den gamle säljaren som kunde sälja vad som helst bara med sin charm, men som nu är slut både till kropp och själ men lever i livslögnen om sin framgång, popularitet och sin eviga karisma. Sedan urpremiären 1949 har den spelats ett otal gånger bland annat i en uppsättning signerad författaren själv på Dramaten 1992. Oförglömlig är Carl- Gustaf Lindstedt i Bo Widerbergs tv-version. Lena Endre är den trogna hustrun som står bakom sin man i alla väder. Regi Eva Dahlman, premiären har nyligen ägt rum.

Urpremiär har det varit på Henning Mankells Darwins kapten, som handlar om hur den gamle evolutionsteoretikern brottas med den eviga frågan: Var finns Gud om evolutionen är drivkraften för livet? Att ifrågasätta skapelseberättelsen var en stor sak som skakade inte bara kyrkan utan också Darwins hela omgivning och till slut också honom själv. Börje Ahlstedt, Gunnel Fred, Thomas Hanzon, Pierre Wilkner, Inga-Lill Andersson och Johan Holmberg i rollerna. Regissör Staffan Roos.

Ett drama om tre generationer finska kvinnor blir det när Tanja Lorentzon debuterar med en monolog om sig själv, sin mor och sin mormor: Mormors svarta ögon. Mirjams man är borta i kriget, och hon kämpar för att överleva med sina barn i huset mitt i skogen. Terttu har kommit till Sverige i början på 60-talet med sin familj och slits mellan att integreras i det nya landet eller att bevara sitt ursprung. Tjugo år senare kallas Tanja finnpajsare och andra fula tillmälen, trots att hon inte ens kan finska. Urpremiär den 13 november i Lejonkulan.

STOCKHOLMS STADSTEATER spelar också en älskad klassiker, som Carl-Gustaf Lindstedt haft en oförglömlig roll i tillsammans med Per Oscarsson, Trettondagsafton, Shakespeares outslitliga förvecklingsfars om tvillingarna som efter ett skeppsbrott kommer i land i ett främmande land, där de så småningom finner kärleken. Peter Haber, Lena T Hansson, Pia Johansson och Sofia Ledarp är bland de medverkande. Premiär den 2 december. Regi Susan Taslimi.

En annan aktuell klassiker är Luigi Pirandellos Sex roller söker en författare om repetitionerna inför en premiär av Tjechovs Tre systrar, som regissören Alexander Mørk-Eidem förlagt till 60-talets Norrland. I rollerna Bergljót Árnadóttir, Kajsa Ernst, Lennart Jähkel med flera. Premiär 4 november. En tredje, mera sällan spelad klassiker är Emilia Galotti av1700-talsdramatikern G E Lessing, en mörk saga om skönheten som förtrollar alla. I rollerna bland andra Bengt Järblad och Kirsti Stubø. Premiär 10 december.

En säregen och intensiv upplevelse blir det att se Rikard Wolff gestalta Maria Callas – obesvarat liv. Megastjärnan drabbade honom redan i tonåren: ”Det var en sån knockout – en människa som sjöng opera som om det gällde livet”. Författare är Lucas Svensson och regissör Linus Fellbom. Premiär den 11 december.

En storslagen soloprestation förväntas med Vit rik fri, som är en monolog specialskriven för Ann Petrén av Christina Ouzonidis från Teatr Weimar i Malmö, som också regisserar. Det är ett försvarstal 2 000 år senare för Klytaimnestra, som mördade sin make Agamemnon för att hämnas sin dotter, ett ödesdramas som är aktuellt även i vår tid. Urpremiär den 2 december.

GÖTEBORGS STADSTEATER ger Jag vill inte dö – jag vill bara inte leva, som bygger på Ann Heberleins uppmärksammade bok om oförmågan att hantera livet. I rollen Lisa Lindgren, regi Mia Höglund Melin. Premiär 26 november.

GÖTEBORGSOPERAN sätter upp Giuseppe Verdis Don Carlos, ett frihetsdrama, som bygger på Schillers verk, som utspelas i Spanien i mitten av 1500-talet om den hetsige, pubertale Don Carlos och hans ensamme far kung Filip i ett kärleksdrama, där far och son kämpar om samma kvinna. Denna dramatiska historia regisseras av förre Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm som en i raden av många Verdiuppsättningar av hans hand. I titelrollen spelar Tomas Lind, Anders Lorentzson gestaltar kungen och drottningen Elisabeth av Annalena Persson. Premiär 20 november.

Filmen Sunset Boulevard blev en världssuccé 1950 med Erich von Stroheim och Gloria Swanson, som lever på storhetsvansinniga drömmar om en come back efter decennier av bortglömdhet. Andrew Lloyd Webbers musical hade premiär 1993 i London och blev också en världssuccé med inte mindre än 1 529 spelade föreställningar. Nu är det Göteborgs tur att följa det dramat om den gamla stumfilmsstjärnan, en roll som ursprungligen erbjöds Greta Garbo. Greta Backman spelar huvudrollen, och som den unge författaren ser vi Jonas Eskilsson och som den gamle, trogne butlern, som var von Stroheims paradroll spelar Fred Johansson. Regi Vernon Mound. Premiären har ägt rum.

Eroica är ett dansverk av Lukás Timulak, som bygger på Ludvig van Beethovens mäktiga symfoni, som ursprungligen skrevs till Napoleons ära. Det uppförs av Göteborgsoperans balett tillsammans med Marco Goeckes balett till Beethovens 32 variationer i G-moll och Pianosonat nr 8 i c-moll, Pathétique. Eri Klas dirigerar Göteborgsoperans orkester. Premiär den 18 december.

DANSENS HUS i Stockholm bjuder på ett varierat program. Den 16 november blir det Sydkoreansk trippelkväll med ett gästspel från Laboratory Dance Project i Seoul med tre verk från andra sidan jordklotet. Urpremiär blir det med Björn Säfstens Corduroy med massor av manchestertyg, fallande kroppar och lustiga fingrar till ny elektroakustisk musik. Urpremiär 27 november.

Den 1 december blir det Överraskningarnas kväll, en maratonföreställning med gästspel av dansare, koreografer och musiker från hela världen, som improviserar i olika konstformer. Bland fyrtiotalet medverkande återfinns en gammal bekant: Kenneth Kvarnström. Den 1-4 december blir det festival med Nordens crème de la crème där man presenterar det bästa inom nordisk dans.

MALMÖ STADSTEATER ger också en soloföreställning med Om Let’s be Frank, som uppges vara en monolog om män ”som ger fan i alltsammans och kvinnor som skiter i dem”, av och med Göran Dyrssen. Premiär 29 oktober. Kärlek och pengar är ett nutidsdrama om köphysteri och skuldfällor av Dennis Kelly. Regi Maria Åberg. Premiär 12 november

Om ett slagborr mot smärtpunkten – texter och sånger av Kristina Lugn är den drastiska titeln på den föreställning, som har premiär den 10 december. Li Brådhe och Siw Erixon i rollerna och de står också för bearbetning och regi.

MALMÖ OPERA ger den mycket spelade musikalen Jekyll och Hyde, som bygger på Robert Louis Stevensons roman om den blide läkaren, som förvandlas till det mänskliga monstret Hyde. Frank Wildhorn skrev musikalen, som hade premiär i Houston 1990. Christer Nerfont spelar den schizofrene doktorn och för regin svarar Ronny Danielsson. Premiär den 5 november.

Madama Butterfly av Giacomo Puccini är det älskade och ofta spelade kärleksdramat mellan den amerikanske löjtnanten Pinkerton och den unga geishan Cio-Cio-San. I rollerna Kyunghae Kang, Elisabeth Dreisig, Emma Lyrén, Thomas Piffka, Joachim Bäckström, Bengt Krantz mfl. Regi Henry Akina. Premiär 27 november.Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 4, november 2010 årgång 25