Bokspegeln

S:t PETERSBURG – HETASTE RESMÅLET

Riga och Tallinn har under senare tid blivit stora resmål för svenska weekendturister, men nu kommer ytterligare en lysande pärla i pärlbandet av heta städer runt Östersjön, S:t Petersburg: mångmiljonstad, fylld av museer och sevärdheter som ingen annan i det ryska väldet. Rysslands Venedig har den kallats och liksom Stockholm byggd på öar med vatten överallt och med oräkneliga konstskatter – enbart Eremitaget har tre miljoner föremål av yppersta kvalitet. Denna för många okända storstad öppnas nu genom att visumtvånget lättats. Som kryssningsresenär får man nu vistas i staden under max 72 timmar utan visum. St Peter Line arrangerar kryssningar som kan ge kortare eller längre nedslag i staden vid Neva. Alla hoppas att detta är början på slutet av krångel med visum.

Reselitteraturen är ofta svår att tillgodogöra sig. Lonely Planet är oumbärlig som uppslagsbok: där står allt, men är så faktaspäckad att det är svårt att sträckläsa dem. Berlitz är det lilla alternativet för fickan men kortfattad, konventionell och inte så särskilt rikt illustrerad. Nu finns i stället en utförlig guidebok, där man späckat sidorna med bilder och engagerande text i naturligt och spännande samspel. Det är den första guidebok, som jag läst från pärm till pärm med stor lust: S:t Petersburg (Everymans guides). Den finns på engelska.

Ovanligt är att ge en omfattande avdelning åt naturen i en storstad. Här berättas om livet kring Neva med bilder och text om fiskar och fåglar, om djur och fåglar i parker och på kyrkogårdar och dessutom i skogarna kring staden. Det handlar om insikten att städerna inte bara är livsmiljö för människor. I avdelningen Historia får man en levande bild av händelser och människor från stadens grundande via Romanovska ätten till revolutionerna, kommunistterrorn och Sovjetunionens fall. Konsten startar med en miniessä om den ortodoxa kyrkan och ikonmåleriet och går vidare till juveleraren Fabergé, Ryska baletten och presentation av kompositörer som Prokofjev och Stravinsky. Sedan följer kapitel om arkitektur och måleri och ett utförligt porträtt av den store skalden Alexandr Pusjkin. Till slut ett omfattande avsnitt om S:t Petersburg, skildrat av författare. Allt i en häftig layout, späckad med bilder.

Varje avsnitt under rubriken Vandringar inleds men ett tecknat ”flygfoto”, där alla byggnader är återgivna, vilket gör dem lätta att känna igen. Sedan följer längre eller kortare notiser om människor och händelser. Ett helt uppslag ägnas åt Dostovjevskij och hans roman Brott och straff. Här pekas ut huset, där enligt romanen yxmördaren Raskolnikov bodde och det, där ockrerskan Alena Ivanova hade sin verksamhet nära den polisstation, där mördaren rannsakades. Författaren själv bodde mitt emellan. Med boken i hand kan man uppleva de autentiska miljöerna i en av världslitteraturens främsta kriminalromaner.

Fina kartor och praktiska upplysningar av alla slag avslutar boken, som gett en inspirerande och häftig försmak av alla härligheter som är att vänta i denna underbara stad, som har mer att erbjuda än de flesta.

Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 3, september 2011 årgång 26