Skivspegeln

Gunerfestival på DVD

Vår flitige medarbetare Göran Gunér är aktiv även på andra fält som framgick för en tid sedan av en recension i Kulturens Värld. Han är en så aktiv filmare att en av våra kulturkanaler i TV sände en lång serie som de kallade Gunérfestival. Nu inför hans bolag Athenafilms 30-årsjubileum har ett omfattande smakprov på produktionen samlats på två DVD-skivor, som omfattar 16 filmer på tillsammans åtta och en halv timma. Mitt 1900 till 2001 heter verket och är en samproduktion mellan Athenafilm/Göran Gunér och Kungliga biblioteket med stöd av Sten Westerberg & Co samt Svenska Filminstitutet.

Filmer om konst och konstnärer har blivit ett signum för Gunér och hans skapande. Av detta finns inte mycket på skivorna, som snarare speglar ett samhällsperspektiv.
Någor av det märkligaste är ett porträtt av en av de fångstmän som hittade André-expeditionen. Sevrin Skjelten, född 1904, och några kamrater jagade valross 1931 och gick i land på Vitön för att flå bytet. De saknade vatten och en av dem gick inåt land med en kanna. Strax kom han tillbaka och berättade att han funnit konstiga föremål, som senare skulle bli en världssensation: kvarlevorna av expeditionsmedlemmarna och hela deras utrustning. Det är en film av Jan Troell, producerad av Gunér.

En annan märklig människa är Jane Addams, en medelklassflicka i Chicago, som engagerade sig i den omfattande slummen och byggde upp ett hjälpcenter med utspisning, undervisning och hälsokontroller. Hull House hade som mest tio tusen besökare i veckan!
Spännande konstnärsporträtt ägnas Torsten Jovinge, ögonvittne i inbördeskrigets Spanien, och den stridbare Sven Ljungberg, som dokumenterade det gamla Ljungby och kämpade mot politikernas rivningsplaner.

Bland de filmer som Athenafilm och Göran Gunér producerat finns en spännande dokumentär av KV-medarbetaren Stig Holmqvist om Dag Hammarskjöld, ett porträtt av fotografen George Oddner, signerat Jan Troell, och en film om en fruktansvärd oljeolycka vid Åland 1969.

Det har varit 30 högproduktiva år för Athenafilm, och vi förväntar oss många fler år med spännande och intressanta filmer.


Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 3, september 2013 årgång 28