Teaterspegeln

Vårens premiärer i urval

DRAMATEN

Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov.
Regi Stefan Metz.
Premiär 16 januari.
Djävulen besöker Moskva i skepnad av en trollkarl i denna klassiker i dramatisering av Niklas Rådström. Som mästaren ser vi Elin Klinga, som Margarita Jennie Silfverhjelm och som trollkarlen Hans Klinga.

Dödspatrullen av Marie-Louise Ekman.
Regi författaren.
Urpremiär 18 januari.
Dramatenchefen själv om ett äldreboende där författarens mor varit förebild: ”En vandrande motståndsrörelse”. Dödspatrullen är ett namn på hemtjänsten. I rollerna bland andra Marie Göranzon, Örjan Ramberg och Lil Terselius.

Gertrud av Hjalmar Söderberg.
Regi John Caird.
Premiär 20 februari.
”Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet” är ett citat ur detta drama om kärlekens omöjlighet och modet att lämna. I rollerna bland andra Anna Björk, Jonas Malmsjö, Magnus Ehrner och Mia Benson.

Rikard III av William Shakespeare.
Regi Stefan Larsson.
Premiär 27 februari.
Den blodtörstige och maktgalne skurken som gör allt för att bli kung av England spelas av Jonas Karlsson. I övriga roller bland andra Ingela Olsson, Torkel Pettersson, Björn Granath och Gunilla Nyroos.

Svarta djuret sorg av Anja Hilling.
Regi Tobias Theorell.
Premiär 6 mars.
Ett drama om en grupp människor som campar i en skog, som börjar brinna – den glada samvaron förbyts i skräck och ångest. I rollerna Thomas Hanzon, Sofia Pekkari, Sten-Johan Hedman med flera.

STOCKHOLMS STADSTEATER

Kvällarna med Kerstin av Åsa Mattsson.
Regi Carolina Frände.
Urpremiär 1 december.
Pjäsen bygger på en intervjubok med Kerstin Thorvall, ”en oanständig och påfrestande kvinna, som försökte vara författare som en hel karl”, enligt boken. I själva verket blev hon en av våra mest betydande författare. I rollerna Ann Petrén och Misa Lommi.

Galileis liv av Berthold Brecht.
Regi Lennart Hjulström.
Premiär 7 december.
Vetenskapsmannens ansvar inför den forskning han utför är temat för detta drama, skrivet bland annat med tanke på atombombfällningarna över Japan. Leif Andrée spelar titelrollen och bland övriga märks Jakob Eklund, Jan Mybrand och Stina Rautelin.

Macbeth av William Shakespeare.
Regi Fredrik Benke Rydman.
Premiär 22 december.
Den blodiga historien om tronpretendenten, som inte drar sig för att mörda kungen för att själv efterträda denne och som sedan i skräck drivs att mörda fler och fler. Titelrollen spelas av Jörgen Thorsson och i övriga roller bland andra Elisabet Carlsson, Ulf Eklund, Peter Gardiner och Thérèse Svensson.

Nattvarden av Lars Norén.
Regi Björn Runge.
Premiär 11 januari.
Om välfärdssamhället och om den generation som trodde att materiellt välstånd skulle gå hand i hand med mänsklig harmoni. I rollerna Kajsa Ernst, Lennart Jähkel, Samuel Fröler och Anja Lundqvist.

Skaka galler av Anna Vnuk, Mija Folkesson, David Schitrick.
Regi Anna Vnuk.
Urpremiär 7 februari.
En musikal i fängelsemiljö. I rollerna Catharina Allvin, Maria Eirefelt, Lisa Larsson med flera.

V.D. av Stig Larsson.
Regi Edward af Sillén.
Premiär 14 februari.
Känd från TV är denna pjäs om chefen som oförhappandes besöker ett par unga anställda i hemmet. I rollerna bland andra Helena Bergström.

Mig äger ingen av Åsa Linderborg i dramatisering av Emma Broström.
Regi Michaela Granit.
Premiär 21 februari.
Efter den Augustprisnominerade romanen om författarens uppväxt hos fadern, som drack för mycket och knappast åstadkom en god uppväxtmiljö, vilket kompenserades av kärlek, humor och politik.

En världsomsegling under havet av Jules Verne.
Regi Carolina Frände.
Urpremiär i februari.
Den äventyrliga berättelsen om kapten Nemo på ubåten Nautilus och dess färd runt jorden. I rollerna Robert Fux, Mattias Redbo, Hans-Christian Thulin och Per Öhagen.

Sista söndagen i maj av Kajsa Ernst.
Regi Olof Hansson.
Premiär i mars.
Detta är författarens första pjäs, som handlar om hur det är att växa upp med en alkoholiserad mamma, en tillvaro fylld av ångest och oro. Rollen spelas avKajsa Ernst själv.

Sarah Bernhardt – Memoarer av John Murell.
Regi Philip Zandén.
Premiär 24 april.
Om den legendarsiska stjärnan, som ett par år före sin död dikterar sina memoarer. I rollerna Claire Wikholm och Åke Lundqvist.

Från Syrener, Snö till Hjärta i hjärta av Lars Norén.
Manus och regi Mia Winge.
Urpremiär 9 maj.
Man glömmer lätt att Norén också varit en framstående poet. Nu till hans 70-årsdag ges en föreställning, som bygger på hans poesi.

Den lycklige prinsen av Oscar Wilde.
Regi Pia Johansson.
Premiär i april.
En mera okänd sida av den store författaren är hans sagor för barn, fyllda av fantasi och inlevelse. Den lycklige prinsen är en staty, som har liv och som möter en svala. I rollen Mark Levengood.

FOLKOPERAN I STOCKHOLM

Matteuspassionen av J S Bach.
Regi Joshua Sofaer.
Musikalisk ledning Maria Lindal.
Premiär 26 mars
Matteuspassionen framförs som ett sceniskt koncept med verkliga livsberättelser. Operasolisterna Conny Thimander, Hannah Holgersson, Janna Vettergren och Lars Arvidsson, The Real Group, orkestern Rebaroque och externa körer medverkar.

Kungliga Operan

Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart och Lorenzo da Ponte.
Regi Ole Anders Tandberg.
Premiär 15 mars.
Återigen möter vi den slitstarka historien om den store förförarens liv och hur han stoppas av ödet och tre starka kvinnor. Ola Eliasson spelar titelrollen, Yana Kleyn Donna Anna och Luthando Qave Leporello.


Dido och Aeneas av Henry Purcell.
Regi Kristina Hagström-Ståhl
Premiär 24 april
Hon är Kartagos drottning och han en krigshjälte från Troja och ingen ser med blida ögon på detta omaka pars kärlek – en klassisk historia från romartiden. 1689 uppfördes den för en skolpublik, nu en bearbetning främst för dagens gymnasister. I rollerna Magdalena Risberg, Sara Widén och Kardo Razzazi.

GÖTEBORGSOPERAN

Orfeus och Euridike av Christoph Willibald Gluck.
Regi David Radok.
Premiär 8 februari.
Den eviga historien om musikens makt och kärlekens förödande ögonblick var skriven för en soprankastrat. Nu sjungs rollen som Orfeus av Katarina Kameus med Kerstin Avemo som Euridike och Mia Karlsson som Amor.

Judinnan av Fromental Halévy.
Regi Günter Krämer.
Premiär 5 april.
Om två judiska människors utanförskap, kärlek och förtryck i denna opera från 1835. I rollerna bland andra Mireille Delunsch, Lars Cleveman och Ida Falck Winland.

GÖTEBORGS STADSTEATER

Faust och Faustin – och ut av Goethe och Elfriede Jelinek.
Regi Hilda Helwig.
Premiär 24 januari.
Underrubriken ”Jelinek i brottningsmatch med Goethes Faust” förebådar något alldeles extra. I rollerna Johan Gry, Caroline Söderström, Åsa-Lena Hjelm med flera.

En handelsresandes död av Arthur Miller.
Regi Björn Runge.
Premiär 21 mars
Willy Lomans livslögn är den amerikanska drömmen som blir en mardröm. Jakob Eklund spelar huvudrollen och Anna Takanen Lomans hustru.

MALMÖ OPERA

Cabaret av Kander & Ebb.
Regi Hugo Hansén.
Premiär 6 februari.
Kit Cat Club mitt i det pulserande nattlivet är ett andra hem för allehanda udda existenser. Nu gestaltas musicalen i en ny version om 2000-talets utanförskap. I rollerna Linda Larsson, Sara Jangfeldt, Kristoffer Berglund med flera.

Rebecca av Sylvester Levay och Michael Kunze.
Regi Åsa Melldahl.
Premiär 7 februari.
Detta är en psykologisk thriller, som bygger på Daphne du Mauriers roman. Huvudrollen spelas av ingen mindre än Nanne Grönvall.

Bohéme av Giacomo Puccini.
Regi Orpha Phelan.
Premiär 22 mars.
Den bitterljuva historien om de fattiga bohemerna i Paris är både romantisk och tragisk. I rollerna Joachim Bäckström, Olesya Golovneva med flera.

MALMÖ STADSTEATER

En midsommarnattsdröm av William Shakespeare.
Regi Anna Bergman.
Premiär 11 april.
Om natten då förälskelsen, begäret och fantasin får fritt spelrum. I rollerna Göran Dyrssen, Jonas Nilsson, Brigitte Zeh med flera.Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 4, november 2013 årgång 28