Teaterspegeln

Höstens premiärer i urval

STOCKHOLMS STADSTEATER

Ansvaret är vårt av Joakim Sten efter en bok av Per Wirtén. Regi Carolina Frände. Premiär 16 augusti.

Det handlar om Herbert Tingsten, fruktad och respekterad chefredaktör för Dagens Nyheter i en av hans många traumatiska situationer: att gå emot tidningens linje i en avgörande fråga. I rollen Robert Fux.

Höstsonaten av Ingmar Bergman. Regi Åsa Melldahl. Premiär 15 augusti.

Den starka filmen om modern, den firade internationella stjärnan, och dottern, enkel prästfru på landet, har nu blivit teaterpjäs. I rollerna Christer Fant, Kirsti Stube, Gunilla Röhr och Rakel Wärmländer.

Lolita av Edward Albee efter en roman av Vladimir Nabokov. Regi Nora Nilsson. Premiär24 augusti.

Världens mest kända pedofildrama om historieläraren som blev blixtförälskad i en beräknande elvaåring. Johannes Bah Kuhnke och Caroline Söderström i huvudrollerna.

Den lycklige prinsen av Oscar Wilde. Regi Pia Johansson. Premiär 30 augusti.

En av de älskliga sagorna i samlingen från 1888, som blivit Mark Levengoods favorit och som han framför i Studion.

Karl Gerhard, en fantasi om en revykung av Irena Kraus. Regi Johanna Garpe. Premiär 5 september.

Om dramatiken och intrigerandet kring kupletten ”Den ökända hästen från Troja”, som var en skarp uppgörelse med nazismen. Rikard Wolff som Karl Gerhard i spetsen för en stor ensemble.

Chicago av Freed Ebb, Bob Fosse och John Kander. Regi och koreografi Roine Söderlundh. Premiär 19 september.

De två mörderskorna, som bokstavligen gått över lik för sina ”karriärer”, skall räddas från dödsdom av en skrupelfri advokat. Lisa Nilsson och Sharon Dyall spelar de brottsliga damerna och Dan Ekborg lagvrängaren i denna stora musikaluppsättning med sång, dans och musik.

DRAMATEN

Rosmersholm av Henrik Ibsen. Regi Stefan Larsson. Premiär 29 augusti.

Ibsens intensiva drama om en kvinnas självmord och dess konsekvenser, som förändrar maken och omgivningen på oväntade sätt. Man ställer frågan om Beate Rosmer var sinnesjuk eller blev hon tvingad? I rollerna bland andra Livia Millhagen, Jonas och Jan Malmsjö.

Hemlängtan med Romeo & Julia Kören. Premiär19 september.

Under några dagar i september och oktober tar kören oss med till Kristinas och Karl-Oskars tid som den skildras i autentiska brev.

Måsen av Anton Tjechov. Regi Vibeke Bielke. Premiär 26 september.

Pjäsen kallas av författaren själv en komedi och handlar om konsten och teaterns roll i våra liv men också om hur kärleken kan drabba oss med förödande kraft. I de många rollerna bland andra Stina Ekblad, Christoffer Svensson och Hans Klinga.

Ungefär lika med av Jonas Hassen Khemiri. Regi Farmaz Arbabi. Premiär 23 oktober.

En rolig och brutal pjäs om människor på kollisionskurs med marknaden. Medverkande Thérèse Brunnander, Hamadi Khemeri, Christopher Wage med flera.

KUNGLIGA OPERAN

Under en del av hösten renoveras stora scenen och under tiden gästspelar man på olika scener, bland annat med Mozarts Idomeneo på Drottningholms slottsteater i regi av Tobias Theorell och med Jonas Degerfeldt i titelrollen.

Madama Butterfly av Puccini i regi av Kirsten Harms. Premiär 8 november.

Operan om den svekfulle amerikanske marinlöjtnanten och den älskliga japanskan Cho-Cho-San blev ett dundrande fiasko vid premiären. Kompositören röt till publiken att de skulle bara vänta: ”detta är den bästa opera jag skrivit!” Han fick rätt – den spelas numera ständigt över hela världen – nu med Asmik Grigorian i titelrollen.

GÖTEBORGSOPERAN

Figaros Bröllop av Mozart. Regi Stephen Langridge. Premiär 13 september.

Det handlade om klassmotsättningar och revolutionära tankar, som nu placeras i Francos Spanien. I rollerna bland andra Thomas Oliemans, Åke Zetterström, Ida Falk Winland och Marcus Schwartz.

Kristina från Duvemåla av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson. Regi Lars Rudolfsson. Premiär 24 oktober.

Kristina är tillbaka i Göteborg men nu i en uppsättning från Svenska Teatern i Helsingfors, som fått enastående fina recensioner. I huvudrollerna Maria Ylipää, Robert Noack, Birthe Wingren och Oskar Nilsson.

Hans och Greta av Engelbert Humperdinck. Regi Katharina Thoma. Premiär 22 november.

Humperdinck skrev denna sagoopera för sina egna syskonbarn, men han visste inte att det skulle bli en opera, som spelas över hela världen. Hans gestaltas av Matilda Paulsson, Greta av alternerande Elisabeth Meyer och Sofie Asplund. Häxan spelas av Susanne Resmark.

GÖTEBORGS STADSTEATER

Flotten, Hemmet, Sandlådan 2014 av Mattias och Kent Andersson samt Bengt Bratt. Regi Mattias Andersson. Premiär 5 september.

De tre pjäserna förändrade teatern och samhällsdebatten i Sverige i slutet av 60-talet. Nu spelas de igen men kompletteras med intervjuer med några som var med då och som berättar om sina liv efteråt. Skådespelare bland andra Henric Holmberg, Sven-Åke Gustavsson, Carina Boberg och Disa Östrand.

Natten är dagens mor av Lars Norén. Regi Dennis Sandin. Premiär 26 september.

Ett av Noréns tidiga mästerverk om en dysfunktionell familj, som driver ett landsortshotell. I rollerna Anna Bjelkerud, Olof Mårtensson, Mattias Nordkvist och Lasse Väringer.

I Annas garderob av Ann-Sofie Bárány. Regi Suzanne Osten. Premiär 17 oktober.

Lilla Anna går som barn i analys hos pappa Sigmund Freud och som vuxen blir hos en berömd barnpsykolog. Med dessa utgångspunkter skapar Suzanne Osten ytterligare en av sina mästerliga uppsättningar. Anna Freud spelas av Ann Petrén tillsammans med en lång rad andra medverkande.

MALMÖ STADSTEATER

Amadeus av Peter Shaffer. Regi Frede Gulbrandsen. Premiär 13 september.

Den märkliga historien om underbarnet Mozart och hovkompositören Salieri, en symfoni av avundsjuka, maktkamp och genialitet, som vi sett som en åttafaldigt Oscarbelönad film, kommer nu på Hipp.

Vilja väl av Kristian Hallberg. Regi Marie Parker Shaw. Premiär 17 oktober.

Man har samlat in en rad berättelser från ungdomar i hela Malmö, och på det materialet har man byggt denna pjäs om dagens unga.

Om Ottar och kärleken av Gunilla Thorgren. Regi Maria Löfgren. Premiär 20 september.

Elise Ottesen Jensen kämpade för kvinnors rätt till preventivmedel och fri abort och mot fördomar, sexualskräck och diskriminerande lagar. Hon åkte på föredragsturnéer över hela landet för att sprida sitt budskap. Om denna fantastiska kvinna handlar pjäsen. I rollerna Li Brådhe, Josefin Iziamo, Cecilia Lindqvist med flera.

MALMÖ OPERA

Doktor Zijvago, musical av Lucy Simon. Regi David Lean. Premiär 29 augusti.

Sanna Nielsen gör den kvinnliga huvudrollen i musikalen efter Boris Pasternaks berömda roman om fyra ungdomars uppväxt i revolutionens Ryssland. Christopher Wollter gör titelrollen.

Romeo och Julia, opera av Charles Gounod. Regi Wilhelm Carlsson. Premiär13 september.

Romeo och Julia spelas av Joachim Bäckström och Susanna Stern i denna kammaropera, som bearbetats av Paula af Malmborg och som kommer att turnera i Skåne.Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 3, september 2014 årgång 29