Bokspegeln

Miniböcker för maxupplevelser

MINIBÖCKER FÖR MAXUPPLEVELSER

Vad går det åt pocketboken? Finns det fickor som rymmer tegelstenar på 500, 600 och upp till tusen sidor, även om de har mjuka band? Och ska man ha med Noréns och Knausgårds egocentriska excesser i pocket från datorer med orddiarrévirus, måste man minst ta till bandymatchportföljer!

Förlaget Novellix går mot den motsatta ytterligheten. Formatet är vykortsstort på 28 sidor och tjockt som minsta almanackan: passar perfekt i vilken ficka som helst utan att puta ut. Men innehållet är desto tyngre. Det är lagom för en kortare resa, men många är så tankeväckande att de räcker långt längre. Urvalet omfattar 60 titlar just nu, och fler blir det av superkända, kända och okända författare.

Alva Dahl bidrar med en hisnande rysare om ett gammalt övergrepp som aktualiseras: ”Huggen i strupen gjorde mig rädd att jag inte skulle lyckas ta mig hem . . .” står det bland annat på baksidan. Och visst är det rafflande – men vad är det egentligen som hänt? Om det överhuvudtaget har hänt något alls – i yttre bemärkelse? Funderingarna gör att berättelsen lever vidare i fantasin långt efter det att man läst färdigt.

Oline Stig berättar om kärlek och mystik mellan udda personer på Facebook och Håkan Nesser bidrar med en skröna från Afrika. Daniel Sjölin skriver en annorlunda och hektisk text, som är absurd men suggestiv. Bland övriga författare märks Monika Fagerholm, Jens Lapidus, Willie Crafoord, Selma Lagerlöf, Arne Dahl och många andra.

Nu väntar vi bara på Versix, miniböcker med lyrik. Noveller i all ära men dem läser man en gång och kanske återkommer till längre, mycket längre fram. Lyrik däremot kan man ha i fickan och ständigt gå tillbaka till, och då är det praktiskt att ha en så liten volym att den inte tar plats.

Jag kan föreställa mig att 28 sidor med Tranströmer i urval skulle bli en ständig följeslagare, en liten packe nödproviant, att till exempel förgylla, ge innehåll åt och förkorta en långresa med flyg. Ferlin skulle vara självskriven liksom Aspenström, Dagerman, Martinson, Södergran, Majken Johansson, Kristina Lugn och Sonja Åkesson. För att inte tala om den som är aktuell nästan varje dag i DN: Mats Holmberg, som är en av mina stora favoriter. Kanske Stagnelius, Fröding, Lagerkvist, Hasse o Tage och Piet Hein också kunde komma med i gänget. Göran Hassler


Av Göran Hassler
Publicerad i Nr 3, september 2014 årgång 29